Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Zou IPT kunnen bijdragen aan het versterken van mijn weerbaarheid?

Vraag

Beste Clara,

Ik lijd aan recidiverende depressie en heb zeer veel psychofarmaca afgebouwd de laatste jaren. Ik denk dat de polyfarmacie nog zijn oorsprong had in de sterk biologische benadering van mijn psychiater.

Ik tracht nu op zoveel mogelijk niet-farmacologische manieren met mijn kwetsbaarheid om te gaan en heb sterk het vermoeden dat interpersoonlijke psychotherapie veel zou kunnen opleveren. In mijn verleden (en nog steeds) hebben relaties in mijn leven vaak voor stress gezorgd.

Kan je mij een gerenommeerde IPT-therapeut/instelling aanbevelen in regio Rotterdam? Deel je mijn mening dat IPT in mijn geval mogelijk veel kan bijdragen aan mijn weerbaarheid?

Hartelijk dank alvast voor je hulp.

Groeten,

A.

Antwoord

Beste A.,

Ik ben bekend met interpersoonlijke psychotherapie (IPT). In mijn organisatie GGZ-NHN wordt deze in groepsverband aangeboden. Omdat je schrijft dat relaties in je leven vaak voor stress hebben gezorgd zou dit kunnen aansluiten.

Bij IPT wordt een verband verondersteld tussen depressieve klachten en interpersoonlijke relaties. De focus kan liggen op rouw en verlies van een belangrijke ander, conflicten, rolverandering (bijvoorbeeld kind gaat uit huis) en interpersoonlijk tekort. Met dat laatste wordt bedoeld als iemand veel moeite heeft met het aangaan of houden van sociale relaties. De therapeut is actief, geeft hoop, en moedigt aan dingen uit te proberen. Aan de hand van ingebrachte ervaringen wordt een focus gekozen en er is veel aandacht voor hoe de groepsleden elkaar kunnen steunen en van elkaar kunnen leren.

Helaas kan ik je niet helpen aan een naam of adres in jouw omgeving. Heb je al geïnformeerd bij de ggz-instelling waar je in zorg bent of was? Grote kans dat er wel een psycholoog is die deze therapie geeft.

Veel succes en vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 10 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Depressie
IPT

Lees ook