Main content

Vraag

Als iemand met psychosegevoeligheid gestopt is met drugs te gebruiken, meer zelfinzicht heeft gekregen en door een liefdevolle relatie een stabiele thuissituatie heeft, is het dan mogelijk om te stoppen met antipsychotica?

Of maakt dit allemaal niet uit, en wordt iemand zonder medicatie door de psychosegevoeligheid uiteindelijk toch psychotisch?

 

Antwoord

Hey D.,

Er is zeker een mogelijkheid dat in dergelijke omstandigheden iemand gewoon zonder medicatie verder kan. En deze omstandigheden maken de kans op succes zeker groter.

Hoe groot die mogelijkheid bij jou is kan ik niet precies zeggen - maar hij is er zeker.

Meestal is het een kwestie van proberen en kijken wat er gebeurt. Er is wel een risico op terugval, maar dat kun je minimaliseren door onze 33 tips voor het afbouwen van medicatie te volgen.

Lees die daarom goed, mocht je beslissen om je medicatie af te bouwen. En zorg dat er iemand met je meekijkt.

Succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 27 juli 2020
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: