Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Is Bromazepam niet meer leverbaar?

Vraag

Ik heb sinds 4 weken angst en depressie, ik neem al 20 jaar bromazepam 3x daags 3 mg.

Plots werd mij verteld dat deze niet leverbaar is en kreeg 4 weken geleden seresta 5 mg 3 x daags waar ik heel naar op reageerde en bij de huisartsen post terecht kwam, kan mij niet alles herinneringen. Moest gelijk stoppen en kreeg van een vervangend arts alprazolam 0.5 mg deze neem ik rond 10 uur 14.00 18.00 en 23.30.

Maar ik blijf angstig word in de ochtend zwetend wakker met hyperventilatie en onwerkelijk gevoel,vanochtend zo erg dat ik iets minder dan een halve tablet heb genomen. Hielp niet en ben nu zo moe te weinig geslapen hyperventilatie angst. Weet niet hoe ik het op moet vangen ,morgen moet ik naar indigo voor een intake bij een psycholoog maar hun weten niks van medicatie.

Ik wil gewoon weer mezelf kunnen zijn en probeer echt positief te blijven maar de angst dat het niet meer goed komt is groter. Ik ben 50 jaar . Ik wil beslist geen citalopram of iets dergelijks een arts op de huisartsenpost zei dat dit een wonder pil was zonder bijwerkingen of verslaving, mijn man heeft het opgezocht en het is echt een gevaarlijk pilletje 7 op de 10 ervaren ernstige klachten.

Ik wil weer mijn oude ik zijn, sinds de bromazepam weg is gevallen ben ik dit niet meer. Ik weet mij geen raad, voel me niet serieus genomen

Antwoord

Wie langdurig een benzodiazepine ('pammen') gebruikt raakt daaraan gewend en stoppen betekent dat je onttrekkingsverschijnselen krijgt die behoorlijk lang kunnen aanhouden. Meestal wordt dit opgevangen met het middel diazepam, dus niet alprazolam.

Diazepam is een betrekkelijk lang(zaam)werkende benzodiazepine. Voor een dosis van 3x3=9 mg bromazepam is de vergelijkbare dosis diazepam ongeveer 10 mg, over de dag te verdelen als 2 x 5 mg.

Ik zeg niet dat dit voor jou de beste oplossing zou zijn, want wij kennen elkaar niet, maar dit is een gangbare vervanger. Bromazepam is tijdelijk moeilijk leverbaar, verwacht wordt dat het in week 41 weer leverbaar is. Citalopram is en antidepressivum (serotonine heropname remmer), en dus geen vervanger van bromazepam.

Leg het voor aan je (huis)arts.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook