Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is de druk op mijn keel gevolg van een dissociatieve identiteitsstoornis?

Vraag

Mijn diagnose is DIS (dissociatieve identiteitsstoornis) en ik heb in meer of mindere mate last van ‘druk op mijn keel’, een soort samenballing van spieren achter mijn huig. Alsof ik van binnenuit gewurgd wordt. Of dit veroorzaakt wordt doordat ik me in mijn hoofd erg verdoofd voel, dat kan ik niet inschatten. Is dit fenomeen bekend bij DIS – PTSS of borderline? En wat kan je ertegen doen?

Antwoord

Het kan zijn dat je dit voelt door stress en spanning, die natuurlijk bij DIS voor kunnen komen.

Sarcoïdose gaat heel zelden gepaard met klachten van de keel, neus en oor, en kan dan aanleiding geven tot slikklachten, maar dat is echt zeldzaam en zou, neem ik aan, al opgemerkt zijn.

Het kan ook iets heel anders zijn dat noch met DIS noch met sarcoïdose heeft te maken – bijvoorbeeld iets met de slokdarm of strottehoofd.

Beste groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Jim van Os op 12 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

dis
Trauma

Lees ook