Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is dit een goed antwoord op deze stelling?

Vraag

De webpagina PsychoseNet beweert dat mensen die regelmatig antipsychotica gebruiken langer leven dan mensen die dat niet doen.

Deze stelling wordt niet gekwalificeerd, toch heb een vraag, want de stelling klinkt een beetje extreem. In Lapland (open dialogue) wordt een andere methodiek toegepast bij mensen met een eerste psychose (FEP). Onder andere om zo min mogelijk antipsychotica voor te schrijven. Ik lees dat 80% weinig of geen antipsychotica gebruiken.

Als uw stelling juist is, dan is het waarschijnlijk aan te duiden dat gemiddeld meer van die patiënten eerder overlijd dan de gemiddelde die in aanraking komt met de reguliere zorg.

Klopt dat?

Antwoord

Ik begrijp je argument maar klopt niet!

Want als open dialogue beter werkt dan antipsychotica (en dat kan best) en dus de antipsychotica overbodig maakt, zullen de mensen met psychose in Finland langer leven, niet korter…

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 7 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook