Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Is een somatische screening bij het gebruik van antidepressiva verplicht?

Vraag

Is een somatische screening bij een angststoornis en het gebruik van antidepressiva verplicht? Ik ben gevraagd om bloed te prikken, maar wil dit niet.

 

Antwoord

Bij het gebruik van medicatie voor een psychische aandoening is het verstandig om af en toe de mogelijke effecten daarvan op verschillende organen en functies te volgen (lever, nieren, schildklier, bloedbeeld, bloeddruk, gewicht). Dat kan met bloedafname, urineonderzoek, bloeddrukmeter en weegschaal. Wat je meet hangt af van het medicijn, en of je bepaalde klachten hebt die misschien met medicijngebruik samenhangen. Daar zijn richtlijnen voor. Het hoeft niet vaak, b.v. eenmaal per jaar. Overleg met je psychiater wat in jouw geval van belang is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 33
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook