Main content

Vraag

Beste Dirk,

Ik heb een cliënte (39) die overbelast door het werk een paar maanden geleden een psychose heeft gekregen en daarna weer een. Aangezien ik zelf in 1988 en 1996 een psychose heb gehad, kan ik haar als ervaringsdeskundige goed begrijpen.

Ze is nu depressief, ik heb van een psychiater geleerd dat dit een “chemisch” gevolg is van de psychose. Haar hulpverlener zegt echter dat het komt omdat ze alleenstaand is en praktisch geen familie heeft. Voor de psychose was dit echter geen probleem met werk en sociale contacten. Ze was gelukkig. Verder verbaast het me dat ze EMDR therapie gaat krijgen. Is dat wel verstandig i.v.m. nog aanwezige psychotische verschijnselen? Ik heb hier nog nooit over gehoord in relatie tot een psychose wel met een depressie. Ze heeft nog steeds psychotische symptonen en balanceert voortdurend.

Graag uw mening ter geruststelling. Ik ben geen hulpverlener (masseuse) maar ik heb met haar te doen. Ik weet zelf hoe angstig je je kunt voelen. Ik ben vroeger opgenomen maar tegenwoordig is er nauwelijks begeleiding en dat vind ik heel erg. Ik heb haar uiteraard niet over mijn bovenstaande ideeën vertelt. Heb haar wel verteld dat mij is verteld dat een depressie na een psychose een logisch gevolg is en dat ze zichzelf moet vertrouwen dat het tijd kost maar dat het weer goed komt.

Antwoord

Beste M,

Na en in een psychose kun je depressieve klachten hebben. Dat dat 'chemisch' zou zijn zegt wat mij betreft niet veel. Je bedoelt waarschijnlijk dat dat impliceert dat je af moet wachten (of een chemische pil ertegen moet pakken). Ga na, waarom je zo'n 'verklaring' helpend vindt.

Er kunnen enorm veel redenen zijn om je depressief te voelen. Mij helpt zo'n verklaring niet veel.

David van de Berg heeft gepubliceerd over EMDR en psychotische verschijnselen. Daar kwamen positieve resultaten uit. Die behandeling aanbieden is al behoorlijk vernieuwend. Decennialang mocht je bij psychose alleen maar pillen slikken en werden er aanpassingen gezocht in de omgeving - nadat 'ontdekt' werd dat psychotherapie niet hielp, terwijl we nu juist weer 'ontdekken' dat psychotherapie wel helpt.

Het lijkt mij heerlijk voor je cliënt om gemasseerd te worden als ze zich zo voelt. Dat is in ieder geval helpend!


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: