Main content

Vraag

Is er een verband tussen HSP en psychose (gevoeligheid)?

Antwoord

In het gebied van het mentale / psychische is alles verbonden met alles.

Angst overlapt met depressie, depressie overlapt met psychose, neuroticisme overlapt met bipolariteit en autisme spectrum, etc.

Zo ook met wat genoemd wordt HSP: het zijn allemaal niet erg duidelijk omschreven beelden die weer overlappen met andere niet erg duidelijk omschreven beelden.

Waar het daarom om gaat is dit: wat is het precies waar je last van hebt? Welke krachten/talenten heb je om daar weerbaarheid tegenover te stellen? Wat zijn je levensdoelen en wat zou je dan nodig hebben om die te realiseren?

Hope this helps,

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Bekijk ook deze mini-college’s van Jim van Os:

Alle mini-college’s van Jim van Os zijn hier te vinden.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 33
Beantwoord door: Jim van Os op 6 december 2019
  • Deel deze pagina: