Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is er een verklaring voor wisselende lithiumspiegel bij gebruik priadel?

Vraag

Ik gebruik sinds 2 jaar priadel 600 mg. Vorig jaar was de spiegel steeds 0.4 of 0.5. Echter begin dit jaar ineens 8.0 Omdat ik ook ineens veel last had van trillende handen, hebben we dit jaar een tijdje 400 mg geprobeerd. Daar zakte de spiegel wel op, maar de tremor bleef en ik werd er niet stabieler op. Dus ben ik in overleg weer 600 mg gaan gebruiken. Onlangs is de spiegel weer bepaald, maar nu was deze ineens 1.0. Mijn handen trillen ook veel meer. Mijn arts zegt dat ik niet in de gevarenzone zit, maar ik vind dit wel wat angstig. Temeer omdat ik niet begrijp waarom de spiegel steeds zo stijgt zonder aanleiding. Ik heb geen diarree gehad en ook geen koorts, ik drink voldoende.
Is daar een verklaring voor en moet ik me zorgen maken?

 

Antwoord

Er zijn inderdaad mensen bij wie de lithiumspiegel nogal varieert, zelfs bij gelijke dosis. Er zijn allerlei factoren die de lithiumspiegel kunnen beïnvloeden. Om te beginnen moet de bloedafname altijd 12 uur na de laatste inname gedaan worden. Sommige andere medicijnen beïnvloeden de lithiumspiegel (b.v. bepaalde pijnstillers). Opeens zoutarm gaan eten doet de lithiumspiegel stijgen, net als zoutverlies door transpiratie of diarree. Waarom dit bij jou zo wisselt kan ik je niet zeggen. Het trillen is een bijwerking die toeneemt bij een hogere dosis. Het duidt niet meteen op een gevaarlijke spiegel, maar is wel hinderlijk. Naast voorzichtige dosisverlaging kan behandeling met een bètablokker, zoals propranolol, helpen tegen trillen. Dat werkt snel, en kun je ook alleen gebruiken als het echt nodig is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 63
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie
Priadel

Lees ook