Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het afbouwen van antipsychotica mogelijk?

Vraag

Ik zou permanent zonder mijn antipsychotica verder willen leven. Kan dat?

Antwoord

Het antwoord is: voor sommige mensen is dit mogelijk en voor andere mensen niet.

Om uit te vinden of het voor jou mogelijk is moet je kijken naar je geschiedenis: ben je iemand die altijd weer snel terugvalt als je medicatie mindert of stopt, of ben je in het verleden succesvol voor lange perioden zonder medicatie geweest?

Of: als je psychotisch bent komt je er dan altijd snel weer uit of blijf je er lang in hangen en zijn de gevolgen voor je leven groot?

Verder: heb je geleerd om te gaan met je psychose over de tijd? Zie je het aankomen? Kun je er een beetje mee om gaan zodat het niet al te erg uit de hand loopt?

Vervolgens moet je kijken, als je wil afbouwen verder, of je een psychiater kunt vinden die actief met je meedenkt en je wil begeleiden hierin. Verder moet ook je netwerk een beetje meekijken en monitoren zodat de vroege tekenen van een terugval kunnen worden aangepakt.

Ook is het goed om je weerbaarheid verder op te bouwen met bv psychotherapie, crisiskaart, peer support en andere zaken…

Kortom – veel werk aan de winkel, en wellicht mogelijk!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 41
Beantwoord door: Jim van Os op 12 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antipsychotica

Lees ook