Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het nuttig om naar een hulpverlener te gaan die je al kent?

Vraag

Ik heb een vraag: Mijn moeder, broertje en ik hebben het vermoeden dat het met mijn vader psychisch niet goed gaat. Hij is 4 jaar geleden gestart met antidepressiva, en heeft na een paar gesprekken met een psycholoog toen verder niets meer gedaan.

Nu zijn er een aantal aanvaringen geweest en daarnaast lacht hij nooit meer, zit maar te zitten, en komt er weinig uit. Wij maken ons natuurlijk zorgen, maar nu gaat ie naar een huisarts voor een verwijsbrief naar de psycholoog van 4 jaar terug. Ik vraag me af of dat de juiste stap is.

Moet de aanpak hierin misschien anders zijn? Of kan de psycholoog hem verder daarin helpen (hoewel ik me afvraag of hij echt eerlijk gaat zijn)

Antwoord

Het kan heel nuttig zijn om juist naar een hulpverlener toe te gaan die je al kent en dus ook je verhaal kent. Er moet natuurlijk wel een ‘klik’ zijn geweest. Ook kun je het effect van de eerdere aanpak samen beoordelen.

Als vervolgens blijkt dat een andere aanpak toch kansrijker is om herstel te bevorderen, kan alsnog een gerichte doorverwijzing plaatsvinden. Er is geen reden om aan te nemen dat een psycholoog of psychiater niet eerlijk zou zijn als hij/zij denkt dat iemand anders het met een andere aanpak beter zou kunnen.

Behandeling vergt openheid van beide kanten.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook