Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Kun je stemmen horen voor het slapen gaan?

Vraag

Soms hoor ik voor het slapen gaan stemmen. Deze stemmen zijn steeds van andere personen, wel steeds mensen die ik persoonlijk ken. Wat ze zeggen, lijkt mij heel duidelijk, geen gebrabbel, maar ik heb nog nooit kunnen verstaan wat ze zeggen.

Ik heb er geen last van, in tegendeel, ik vind het interessant en zou het vaker willen meemaken. Als ik ga slapen hoop ik dat het weer gebeurt en dat ik dan eens  kan verstaan wat er gezegd wordt. Ik ben ervan overtuigd dat ik op dat moment nog volledig bewust wakker ben. Het duurt telkens maar een paar seconde. Zodra ik mijn hoofd beweeg, stopt het.

Heeft u  ervaring met dit fenomeen?

Antwoord

Beste Hans,

Dat wat je ervaart, worden in medisch jargon hypnagoge hallucinaties genoemd, die kort voor het slapen optreden en inderdaad vaak kortdurend zijn. Bij het ontwaken heten ze hypnopompe hallucinaties. Je glijdt als het ware in of uit je onderbewustzijn.

Ikzelf heb wel eens prachtige taferelen gezien in die fases. Taferelen die zwanger van betekenis leken, maar die erg lastig te duiden of te onthouden waren.

C.G. Jung heeft veel aandacht besteed aan deze verschijnselen en dromen. Zie ook zijn eigen avontuur in zijn onderbewuste, zoals hij dat heeft weergegeven in zijn “Red Book” (waarbij psychose en dromen in elkaar overgaan). Prachtige beelden heeft hij geschilderd in dat boek.

Ik heb geen idee hoe je die stemmen die je hoort en niet verstaat beter kunt horen of vastleggen. Frederik van Eeden heeft het woord lucide dromen gemunt. Daaronder wordt verstaan dat je je dromen in de slaap kunt beïnvloeden.

In sommige culturen wordt daar een sport van gemaakt; daar waar dromen van groot belang worden geacht.

Ik zou in die hoeken van ervaringskennis gaan zoeken. Als ik iets tegenkom zal ik je dit laten weten.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Dirk Corstens op 16 april 2020

Gerelateerd

Meer over

slaapproblemen
Stemmen horen

Lees ook