Main content

Vraag

Kan het stigma van ‘psychiatrisch patiënt’ je sociaal ziek maken? Waardoor het stigma wordt bevestigd, en je je ernaar gaat gedragen?

Antwoord

Beste J.,

Ja, dat klopt.

Als iedereen je ziet als minderwaardig en 'kapot', ga je dat internaliseren en er op het laatst zelf in geloven. In die zin is stigma ziekmakend.

Hier is ook onderzoek naar geweest bij bijvoorbeeld scholen: zeg tegen een kind dat het nooit zal overgaan omdat het te dom is - en het gebeurt.

Dus dit zijn allerlei subtiele negatieve beïnvloedingsprocessen waar je als psychiatrisch patiënt aan blootstaat. Ook hulpverleners doen er soms onbedoeld aan mee - bijvoorbeeld door te zeggen dat 'schizofrenie' een hersenziekte is, waardoor je niets meer zal kunnen doen en waarvoor je je hele leven medicatie zal moeten nemen....

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 16 september 2021
  • Deel deze pagina: