flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Is stigma ziekmakend? | eSpreekuur * PsychoseNet.nl

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is stigma ziekmakend?

Vraag

Kan het stigma van ‘psychiatrisch patiënt’ je sociaal ziek maken? Waardoor het stigma wordt bevestigd, en je je ernaar gaat gedragen?

Antwoord

Beste J.,

Ja, dat klopt.

Als iedereen je ziet als minderwaardig en ‘kapot’, ga je dat internaliseren en er op het laatst zelf in geloven. In die zin is stigma ziekmakend.

Hier is ook onderzoek naar geweest bij bijvoorbeeld scholen: zeg tegen een kind dat het nooit zal overgaan omdat het te dom is – en het gebeurt.

Dus dit zijn allerlei subtiele negatieve beïnvloedingsprocessen waar je als psychiatrisch patiënt aan blootstaat. Ook hulpverleners doen er soms onbedoeld aan mee – bijvoorbeeld door te zeggen dat ‘schizofrenie‘ een hersenziekte is, waardoor je niets meer zal kunnen doen en waarvoor je je hele leven medicatie zal moeten nemen….

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65

Beantwoord door: Jim van Os op 16 september 2021

Gerelateerd

Meer over

Lees ook