Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Na een jaar zonder antidepressiva nog steeds last van seksuele disfunctie, heeft u advies?

Vraag

Ik heb 23 jaar antidepressiva geslikt. In 2019 heb ik de fluvoxamine volledig afgebouwd.

Nu, ruim een jaar later, is er nog steeds sprake van afwezigheid van het libido.

Hoelang blijft fluvoxamine in het lichaam?

Hoe kan ik ervoor zorgen dat het libido weer terugkomt, heeft u adviezen voor mij?

Alvast hartelijk dank.

 

Antwoord

Beste S.,

Seksuele functiestoornissen komen vrij vaak voor bij mannen en vrouwen die antidepressiva gebruiken. Met name bij gebruik van selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) en de serotonine noradrenaline heropname remmers (SNRI’s).

In de meeste gevallen herstelt het seksuele functioneren enige tijd (weken-maanden) nadat het antidepressivum is gestopt (en bij sommige mensen ook als het wordt voortgezet).

Hoe het komt dat het bij jou zo lang duurt voor er herstel optreedt, kan ik natuurlijk niet overzien. Na een jaar is de fluvoxamine al lang helemaal uit je systeem verdwenen.

Soms spelen andere (bijvoorbeeld psychologische) factoren ook een rol. Misschien kan je verwezen worden naar een seksuoloog voor advies. Er zijn in Nederland ook enkele psychiaters gespecialiseerd in deze problematiek. Je behandelaar weet vast wel wie dat zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen
Medicatie
seksualiteit

Lees ook