Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Kan jeuk een ontwenningsverschijnsel zijn van het afbouwen?

Vraag

Goedendag,

Ik ben onder begeleiding mijn medicatie aan het afbouwen.

Ik gebruikte een hoge dosis alprazolam. Inmiddels ben ik geswitcht naar diazepam, voor het laatste stukje.
Nu heb ik, naast de ‘normale’ ontwenningsverschijnselen, sinds twee weken erg veel last van jeuk. Vooral op mijn benen, armen en romp. Ik heb geen uitslag en het komt en gaat.

Kan dit een ontwenningsverschijnsel zijn? Is er iets tegen te doen? Of gewoon wachten tot het overgaat.

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

De klachten die je hebt zijn waarschijnlijk onttrekkingsverschijnselen. Dat je daar last van hebt geeft aan dat je te snel aan het afbouwen bent en langzamer moet gaan. Afwachten tot het overgaat is een optie, maar misschien niet de beste optie omdat je niet weet hoelang je dan moet wachten en omdat die klachten dan ook nog erger zouden kunnen worden. Wat waarschijnlijk beter zal werken is om de dosis een stukje te verhogen (in goed overleg met je behandelaar), want dat is vaak een snelle en goede remedie tegen onttrekkingsverschijnselen.

Omdat langzaam en geleidelijk afbouwen met de standaarddoseringen van de apotheker in de praktijk heel moeilijk is, kun je voor het verdere afbouwen het best gebruik maken van taperingstrips. Hoe dat werkt kun je ook nalezen in de tips voor afbouwen.

Laat je behandelaar dit antwoord lezen, want jullie moeten er samen voor zorgen dat het afbouwen voor jou zo goed mogelijk en liefst zonder veel klachten zal verlopen. Ik wens je daarbij veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 10 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
ontwenningsverschijnselen

Lees ook