Main content

Vraag

Mijn vader heeft onlangs laten weten dat hij al 51 jaar stemmen hoort (24 uur per dag, dus niet zo nu en dan).

Dit is mij nooit opgevallen, dus hij heeft het goed verborgen gehouden. Ik ben met hem naar de huisarts gegaan en hij is doorverwezen naar een psycholoog. De wachttijden zijn erg lang, dus tot die tijd probeer ik er zelf met hem over te praten. Dit is niet makkelijk, omdat het in zijn beleving ‘normaal’ is.

Hoe groot is de kans dat een behandeling zal zorgen dat hij rust krijgt in zijn hoofd? Ik lees namelijk dat stemmen in je hoofd nooit zullen verdwijnen, klopt dit?

Antwoord

Het feit dat uw vader al zo lang stemmen hoort zonder dat u het wist, duidt er al op dat hij er kennelijk ook mee kon leven. Ook met stemmen kun je leven.

De meerderheid van de stemmenhoorders heeft manieren gevonden om ermee om te gaan. Soms gaan stemmen weg, maar het is realistischer om samen proberen te begrijpen waardoor iemand stemmen hoort - vaak is er iets gebeurd waardoor iemand stemmen is gaan horen en zijn de karakteristieken van de stemmen een aanwijzing voor waar iemand mee worstelt.

Mogelijk kan ook uw vader leren omgaan met de stemmen.

Enkele websites kunnen daarbij helpen:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 19 oktober 2020
  • Deel deze pagina: