Main content

Vraag

Hoi,

Mijn moeder heeft een psychose gehad toen ik dertien was, kan dit ook een effect op mij gehad hebben?

Antwoord

Ik denk dat je deze vraag niet voor niets stelt. Het is ook nog maar 4 jaar geleden. Je moeder is in behandeling geweest, misschien is ze nog in behandeling?
De psychose van je moeder moet voor jou ook een heftige ervaring zijn geweest. Is er toen ook aandacht voor jou geweest? Heb je gesprekken gehad met een hulpverlener, heb je deel genomen aan een lotgenotengroep voor kinderen van ouders met psychiatrische problematiek (KOPP)? Kijk eens op deze site https://www.indigo.nl/hulpaanbod/kind-van/. Het kan zijn dat er bij jou in de buurt door Indigo cursussen voor jouw leeftijdsgroep worden aangeboden.
De psychose van een naaste en alles wat dit meebrengt, kan zeker emotionele effecten hebben. Wat je ook kunt doen is contact opnemen met je huisarts en met hem/haar je angst(en) bespreken. De huisarts kan je door verwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. Uit je leeftijd maak ik op dat je nog naar school gaat. Als er een vertrouwenspersoon is op school, kun je met die persoon hierover praten. Of met de mentor van je klas. Als je daar wat voor voelt.

Ypsilon is de vereniging voor naasten van mensen met psychotische kwetsbaarheid. Op de site kun je gratis de brochure \'Help! Psychose in de familie\' downloaden https://www.ypsilon.org/psychose
Op de Ypsilon site vind je nog veel meer informatie, bijvoorbeeld dit filmpje over erfelijkheid
https://www.ypsilon.org/erfelijkheid
De telefonische adviesdienst van Ypsilon is op werkdagen bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur 088 000 21 20. Wij bieden een luisterend oor. Je kunt ons altijd bellen om je hart uit te storten
Ik hoop je hiermee op weg geholpen te hebben. Sterkte!

Met vriendelijke groet,
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 17
Beantwoord door: Ypsilon op 20 april 2020
  • Deel deze pagina: