Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Kan een lichamelijke ziekte een psychose veroorzaken?

Vraag

Mijn dochter is 20 en heeft bijna 2 jaar al last van chronische obstipatie. Ook ervoer ze nogal wat stress door verhuizing en heeft een moeilijk verleden. Ze is in een psychose geraakt en twee maanden opgenomen geweest. Ze was in een euforische staat. Haar darmklachten waren er toen bijna niet.

Kan een lichamelijke ziekte een psychose veroorzaken?

Antwoord

Ja er zijn duidelijke aanwijzingen dat lichamelijke onbalans een psychose kunnen triggeren. Zo schijnt er een link te zijn met virussen in je hersenen waardoor psychose ontstaat. Maar denk bijvoorbeeld ook aan zwangerschapspsychose waar de invloed van hormonen ook een rol speelt. Of bij hersenbeschadiging.

Wanneer je de mens ziet als combi van een lijf, een geest, een persoonlijke geschiedenis, DNA waarin allerlei soorten informatie en regelaars liggen opgeslagen, die weer invloed hebben hoe het brein ageert en reageert en er zelfs een tweede brein werkzaam blijk te zijn in ons darmstelsel, waarbij we ook nog eens een onderdeel zijn van een gezinssysteem een groter netwerk van samenwerkende verbonden mensen, dan is een psychose een fenomeen waarbij er met heel veel energie iets uitknalt via iemand die psychosegevoelig is.

Alles bij elkaar genomen, geloof ik dan ook dat het veel meer is dan ziekte alleen. Het kan ook integraal bekeken het afdoen zijn van haar verleden en haar jeugd, het losmaken van iets complex en dat kan pas als je er eerst goed doorheen knalt. Psychose is een van de manieren. Niet een fijne, maar blijkbaar wel een noodzakelijke. Dan is het vooral van belang dat je dochter het gebeurde zelf leert verklaren er zelf waarde koppelt aan deze crisis en het zelf kan wegzetten met een verklaring die voor haar oké is, mocht ze dat fijn vinden.

Kortom: lichaam en psychose zijn zeker met elkaar verbonden, maar ik zie er geen lineair verband in van een simpel oorzaak-gevolg. Dus liever een antwoord dat we heel veel niet weten en een beetje wel.

Een ander onderbelicht thema dat hier goed bij past is voeding. Dat heeft ook positieve en negatieve invloed.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 12 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook