Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan Haldol en Citalopram samen?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb sinds kort Haldol, 1 mg, dat moet gaan werken tegen negatieve stemmen in mijn hoofd. Ik merk nog niets, wel dat ik (dit lijkt zo) lichamelijk meer rust krijg. Psychisch nog geen effect dus.

Nu heb ik ook Citalopram, 20 mg. Nu las ik in de bijsluiter van mijn medicatie (vd apotheek) dat Haldol en Citolapram eigenlijk geen gunstige combinatie is. Waarom dan niet, denk ik dan?

Ik zou denken dat de apotheek hier wel iets van zou zeggen, maar ze hebben wel vaker iets niet terug gekoppeld wat nodig was. Mijn huisarts is een topper, maar die weet te weinig van deze meds, snap ik, en de nieuwe psych heb ik pas één keer gezien en zie ik over drie weken pas weer.

Ik vraag het omdat ik mij nog zeer slecht voel (de psychiater zei dat ik door de stemmen waarschijnlijk depressief ben, dat kan, maar weet ik nog niet..)..en ik zo weinig vertrouwen in de medicatie heb.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik vorige week gestopt ben met de Citolapram en het van de huisarts weer op moet bouwen. Maar werkt dit wel? Na inname van de Haldol voel ik me rustiger, ik slaap ook beter, maar de volgende dag ben ik na de middag weer zo onrustig. Volgens mijn huisarts kan het nog niet uitgewerkt zijn (ik neem 1 mg dus ‘s avonds in).

Het zijn een paar vragen, ik hoop dat je me snapt, ik denk het wel, het gaat mij dus om de combi en is de Haldol zo snel uitgewerkt ..? Ik probeer de Haldol/Cito vol te houden, maar ik vind het erg lastig (medicatie sowieso).

Bedankt voor je hulp! Gr,M

Antwoord

Beste M,

Er is een interactie tussen Haldol en Citalopram waar op gelet moet worden (zie hieronder uit interactiechecker) maar het is niet zo dat het niet samen gebruikt mag worden. De dosis haldol is laag dus de kans op interacties ook.

In ieder geval goed dat je de haldol een kans geeft, het kan een tijdje duren voordat je iets merkt.

Als je minder voelt voor de citalopram zou ik het met de voorschrijver bespreken. Misschien eerst kijken wat de haldol doet en pas daarna kijken of citalopram ook nodig is.

Trouwens bij stemmen horen is ook een stemmenhoordersgroep nodig – heb je al een gevonden in de buurt? Medicatie kan helpen maar liefst in combinatie met een stemmenhoordersgroep of eventueel psychotherapie.

INTERACTIES HALDOL EN CITALOPRAM UIT INTERACTIECHECKER:

Using citalopram together with haloperidol can increase the risk of an irregular heart rhythm that may be serious and potentially life-threatening, although it is a relatively rare side effect. You may be more susceptible if you have a heart condition called congenital long QT syndrome, other cardiac diseases, conduction abnormalities, or electrolyte disturbances (for example, magnesium or potassium loss due to severe or prolonged diarrhea or vomiting). Talk to your doctor if you have any questions or concerns. Your doctor may already be aware of the risks, but has determined that this is the best course of treatment for you and has taken appropriate precautions and is monitoring you closely for any potential complications. You should seek immediate medical attention if you develop sudden dizziness, lightheadedness, fainting, shortness of breath, or heart palpitations during treatment with these medications, whether together or alone. It is important to tell your doctor about all other medications you use, including vitamins and herbs. Do not stop using any medications without first talking to your doctor.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Jim van Os op 25 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook