Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet ik haldol proberen?

Vraag

Hoi Jim,
Door jarenlange ervaring op het gebied van medicatie inname, ik slik nu Abilify 20mg per dag wil mijn psychiater van het FACT nu Haldol voorschrijven, eerst ernaast en dan in de toekomst de Aripiprazol afbouwen, dosering is voor mij nog onbekend.

Ik heb mijn twijfels of dat goed voor mij is?
Mijn psychosegevoeligheid met de nodige angstperiodes en stemmen horen in mijn ernstige tijden van psychoses? heb ik er veel last van…
Mijn ontregelingen hangen samen met mijn trauma’s (misbruik,mishandeling,verwaarlozing) het verwerken van dit heeft een pré bij mij, en is een tijd geleden ook op verzoek gestart.

Jim wat adviseert u mij?
Hartelijke groet, W

Antwoord

Dank je voor je vraag.

Vervelend voor je dit alles.

Als de abilify niet aanslaat kun je inderdaad van middel wisselen.

Welk middel dat zou moeten zijn is niet goed te voorspellen want het probleem is dat iedereen anders reageert op werking en bijwerking van de verschillende antipsychotica die er zijn.

Je zou dus haldol kunnen proberen als abilify niet aanslaat.

Echter gezien het feit dat je sinds kort (?) ook met therapie voor trauma bent gestart is het misschien handig om eerst te wachten of die therapie gaat helpen voor de angst en de stemmen, voordat je gaat wisselen op haldol.

Maar het hoeft niet per se, je zou ook kunnen beginnen met een ander middel al.

Trouwens: een stemmenhoordersgroep kan ook helpen voor de stemmen, is dat wel eens voorgesteld?

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Jim van Os op 9 oktober 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook