Main content

Vraag

Een jaar geleden heb ik de diagnose schizofrenie gekregen. De periode hieraan voorafgaand had ik ook last van manie en depressie.

Momenteel heb ik nog steeds last van een wisseling tussen depressie en manie, en word ik ook behandeld met een stemmingstabilisator.

Kan het zijn dat ik naast schizofrenie ook een bipolaire stoornis heb? Want een schizoafectieve stoornis is al uitgesloten volgens mijn psychiater.

Antwoord

In het algemeen kan ik stellen dat de classificatie \'schizofrenie\' en de classificatie \'bipolaire stoornis\' elkaar uitsluiten. Je kunt niet beide hebben. Als er een mengbeeld bestaat, wordt dat geclassificeerd als \'schizoaffectieve stoornis, bipolaire type\'.

Maar psychotische verschijnselen kunnen ook voorkomen bij een manische of depressieve fase van een bipolaire stoornis.

Het hangt er vooral van af hoe het verloop van de klachten na enige tijd is. Bipolaire stoornissen hebben meestal een beloop van komen en gaan, en tussendoor is iemand weer gewoon de oude.

Bespreek het nog eens met je psychiater. Bedenk dat hoe we iets noemen niet het belangrijkste is, het gaat er vooral om of je klachten en moeilijkheden goed worden behandeld.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 maart 2020
  • Deel deze pagina: