flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Kan PsychoseNet iets met religieuze ervaringen? * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Kan PsychoseNet iets met religieuze ervaringen?

Vraag

Ik heb toen ik jong was (18) een ervaring meegemaakt die ik niet kan plaatsen in een bipolaire stoornis, daar iemand anders eveneens de ervaring voelde toen ik haar passeerde met de fiets.

Ze kwam waarschijnlijk uit een kerk, vele andere momenten heb ik beleefd, zonder dat ik kon weten dat de ervaring telkens verscheen bij het naderen van iets religieus ook achter mij. Dus dergelijk op voorhand iets voelen dat kan niet, ook is dat zeer sterk geweest gedurende drie weken en daarna minder gedurende een jaar. Mijn hoofd werd toen ook telkenmale omhoog of opzij getrokken bij het naderen van iets religieus, hoe kan dat? Geen verklaring voor ….

Toen ik 33 was is er iets van teruggekomen dat blijvend was…. De energie kan ik enkel beschrijven als iets bovennatuurlijk. Tot zover… Ik heb reeds alle hoop verloren dat iemand dat kan verklaren als ze zelf deze ervaring niet gehad hebben. Ik heb ook alle begrip als ze het niet geloven, maar dat lost mijn weten niet op, want ik weet dat ik niets verzin. Daar ben ik te gevoelig voor ook ben ik helemaal niet godsdienstig opgevoed.

Het verhaal is natuurlijk niet volledig maar misschien kunnen jullie daar iets mee doen in jullie onderzoeken?

Antwoord

Dit soort signalen neemt PsychoseNet zeker serieus.

Het is nou eenmaal zo dat veel mensen sceptisch zijn als ze dergelijke verhalen horen. De truc is om je daar niet over op te winden. Het is jouw ervaring, en als die voor jou van betekenis is, laat niemand hem je dan afnemen. Anderen proberen te overtuigen wanneer ze er bij voorbaat niet voor openstaan, is een verloren zaak.
Ik heb zelf ook ervaringen gehad die de gemiddelde mens nooit zal begrijpen of erkennen. Dat maakt het niet onwaar.

Koester het. Zolang het goed voelt, is het goed.

Hartelijke groet

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65

Beantwoord door: Rik Verweijen op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Spiritualiteit

Lees ook