Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan spanning veroorzaakt worden door trauma van de pyschoses/opnames?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb iets meer dan een jaar terug 3 heftige psychoses meegemaakt met (onprettige) opnames in het buitenland. Ik heb nu een jaar ook last van spanningen, de cognitieve therapie is niet afdoende tot nu toe om verlichting te brengen.

Ik denk aan trauma, alleen ik ben veel kwijt van wat er gebeurd is. Alleen het feit dat het gebeurd is maakt me gespannen. Ik krijg geen EMDR omdat ik geen specifieke herinnering heb. Ik ben zo radeloos dat ik een enkele keer met 113 (zelfmoordpreventie) heb gechat, ook omdat ik teveel tijd om handen heb, dat is een ander probleem. De spanningen zijn sinds kort toegenomen door de eventuele afbouw van abilify 5mg, heb angst voor een terugval, dus heb jouw advies opgevolgd, even te wachten.

De Taperingstrips worden niet vergoed. De pyschiater verwacht dat ik met 3,75 begin met afbouwen. Dat durf ik ook nog niet.

Vraag: kan de spanning veroorzaakt worden door trauma van de pyschoses/opnames, wat kan ik hiermee, in hoeverre speelt abilify (5mg) nog een rol?

Antwoord

Hoe dingen precies tot stand komen is meestal niet uit te maken. Wel hoe je spanning te lijf kunt gaan.

Dit kun je het beste doen door echt te gaan voor dingen als: (i) structuur, (ii) bewuste ontspanning/relaxatie, (iii) mindfulness of yoga proberen, (iv) bewust een programma van sport en lichaamsbeweging volgen; (v) bewust eten, (vi) verstandig zijn met alcohol, roken, cannabis.

Ik begrijp dat dit hard werk is, en vervelend soms, maar het is echt de beste manier om de spanning er af te krijgen!

Succes!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 8 oktober 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Trauma

Lees ook