Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan venlafaxine afbouw gepaard gaan met convulsies?

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb je onlangs een vraag gesteld in verband met problemen die zich voordoen na het afbouwen van de Venlafaxine en het weer innemen van de betablokker. Aanvankelijk dacht ik dat mijn aanvallen te maken hadden met een delier opgewekt door polyfarmacie, maar ik ben bij de huisarts geweest en hem een paar filmpjes laten zien van deze aanvallen. Hij dacht meer aan convulsie.

Ik merk dat ze meestal voorkomen wanneer ik al opgewonden ben of ergens over gestresst ben en vind het op dat moment ook lastig om ergens naar toe te gaan. Nu heb ik begrepen dat dit meer onder de Psychogene Pseudo epileptische aanvallen valt. Ook zou het nog kunnen zijn dat deze aanvallen veroorzaakt worden door een hartritmestoornis. Ik laat dat nog nazoeken bij de cardioloog deze week, omdat het ook niet duidelijk is of ik een hartritmestoornis heb.

Kunnen deze aanvallen een onttrekkingsverschijnsel zijn van de Venlafaxine? Ze zijn echter pas begonnen nadat ik weer ben begonnen met de betablokker. Ik begrijp er helemaal niets van. Ik weet dat ik de afgelopen periode heel veel stress heb gehad, maar ik heb ik de 60 jaren dat ik nu met mijn lichaam leef, nog nooit eerder zo’n aanval gehad. En soms komen er gewoon een paar op een dag. Ik word er doodop van.

De Venlafaxine heb ik van 225 mg ineens naar 75 mg afgebouwd. Ik moet hierbij zeggen dat ik dit niet in overleg heb gedaan met mijn psychiater, waar zij erg boos over is. Maar de omstandigheden waren ernaar dat ik op dat moment wilde afbouwen en meteen een flinke stap wilde maken omdat ik het dan maar een keer hoefde en wilde de laatste stappen rustig doen. Mijn psychiater had op dat moment geen tijd voor me en het kon me ook niet schelen omdat ik een nogal ontwrichte therapeutische relatie met haar heb en helemaal geen vertrouwen meer heb in haar medicatie beleid. Verder merk ik niets meer van ontwenningsverschijnselen.

De afbouw was twee weken geleden begonnen en deze aanvallen zijn een week geleden begonnen.

Antwoord

Beste A,

De diagnose pseudo-epilepsie kan pas worden gesteld als de diagnose epilepsie is uitgesloten – en dat kan pas als er een goed EEG onderzoek heeft plaatsgevonden.

Je aanvallen kunnen met de venlafaxine afbouw te maken hebben – dit komt zeker niet vaak voor maar er zijn wel gevalsbeschrijvingen die venlafaxine afbouw in verband brengen met epileptische aanvallen.

Het lijkt me dat als de huisarts dit ook denkt er een EEG gemaakt moet worden bij een neuroloog die ervaring heeft met epilepsie.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook