Main content

Vraag

Beste Jim,

In mei 2019 heb ik een psychose gehad. Ik rookte daarvoor dagelijks meerdere jointjes. Na een opname van vier weken in het ziekenhuis ben ik uit de psychose gekomen. Ik ben toen per direct gestopt met alle medicijnen en ben doorgegaan met mijn drugsgebruik.

Na vier maanden heb ik mijn tweede psychose gehad. Het was heel zwaar. Ik had voor het eerst last van stemmen horen. Voor mijn tweede psychose ben ik twee maanden opgenomen geweest.

Nu gebruik ik anderhalf jaar medicatie en ben ik ook bezig met het afbouwen. In april 2021 zal ik medicatievrij zijn.

Mijn psychiater geeft aan dat ik dan weer psychotisch zal worden na het stoppen met de medicatie, en zij zegt dat er sprake is van schizofrenie in plaats van psychosegevoeligheid. Daarom heb ik hieronder twee vragen:

  1. Is het mogelijk dat mijn tweede psychose zo zwaar was omdat ik in één keer gestopt ben met de medicatie?
  2. Is er ook een kans dat ik niet psychotisch word, als ik de medicijnen ga afbouwen? Ik heb sinds anderhalf jaar geen klachten.

Ik hoor graag van u,

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste A.,

  1. De meeste mensen die een eerste psychotische episode hebben gehad en herstellen, krijgen ergens in de 1-5 jaar daarna, een tweede episode.
  2. De kans op een tweede (en derde) episode is kleiner als je antipsychotica gebruikt - de kunst is om de kleinst mogelijke dosis te vinden met minimale bijwerkingen.
  3. Doorgebruiken van cannabis en andere drugs maakt de volgende psychose heftiger.
  4. Plots stoppen met antipsychotica lokt 'rebound' uit: een psychotische reactie omdat het brein is gaan 'vechten' tegen de antipsychotica, zodat je knalpsychotisch wordt als je opeens stopt. Het heeft dus niet zozeer te maken met de onderliggende psychosegevoeligheid maar door het stoppen.
  5. Plots stoppen kan de psychose ook heftiger maken - maar dat verschilt van persoon tot persoon.
  6. Je kunt zeker proberen langzaam af te bouwen nu - daar moet je MINSTENS 6 maanden over doen en het moet hyperbool zijn (begin snel en naar einde toe steeds langzamer - zie onze 33 tips op de website). Er bestaat dan zeker een kans dat je weer psychotisch wordt - maar het is niet zeker.
  7. Wat kun je doen nu?

A. Een heel goed crisisplan maken met stap voor stap wat jij, je netwerk en je zorgprofessionals moeten doen als er VROEGE tekenen zijn van psychose, dit is HEEL belangrijk.

B. Bij je zelf nagaan hoe je zult omgaan met een nieuwe psychose, in de zin van: wat betekenen de symptomen die je dan krijgt eigenlijk? Wat zeggen de stemmen eigenlijk, hoe ga je ermee om, welke relatie heb je met de stemmen? Hoe voorkom je dat de psychose teveel invloed op je gedrag gaat krijgen? Waar komt de psychose vandaan? Heb je trauma's in je leven gehad?

C. Psychosegevoeligheid is er niet alleen om onderdrukt te worden. Je MOET er ook iets mee. Je moet het begrijpen en leren kanaliseren met dingen die je ZELF kunt doen zoals: meditatie - ademhaling - gedragsregulatie - kijken naar trauma's - kijken naar je persoonlijkheid - kijken naar je drugsgebruik.

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 16 februari 2021
  • Deel deze pagina: