Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Bestaat er een kans op nog een psychose door de continue stress?

Vraag

Goedendag,

In 2018 ben ik gedwongen opgenomen geweest met een kraambedpsychose. Het herstel duurt lang en vooral door mijn concentratieproblemen heb ik moeite op mijn werk.

Sinds vorig jaar ben ik rustig aan het reïntegreren maar hierin loop ik nu vast. Ik heb last van een opgejaagd gevoel, angst, en soms totale blackouts. Sommige lichamelijke kwalen had ik ook voorafgaand aan mijn kraambedpsychose.

Bestaat er een kans op nog een psychose door de continue stress?

Ik was er altijd helemaal van overtuigd dat de kraambedpsychose veroorzaakt werd door hormonale problemen of iets met het immuunsysteem. Nu denk ik dat misschien stress een trigger is geweest.

Thuis heb ik mijn ritme en de rust om iets te doen in mijn tempo, maar dit lukt nu niet meer omdat al mijn energie naar de werkdagen gaat.

Het enige grote verschil ten opzichte van de dagen voor mijn psychose is dat ik toen heel energiek was en druk, en nu vooral moe. Wel draait mijn hoofd op volle toeren.

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Het kan zijn dat je in het begin zit van een recidief hypomane episode die je ook had in het kraambed. Je hebt waarschijnlijk een onderliggende stemmingsgevoeligheid en het beste kun je:

  1. Naar de huisarts om te kijken of dit de vroegsymptomen zijn van een stemmingsperiode (hypomanie), en of je tijdelijk iets ervoor kunt gebruiken. Het is vooral van belang om goed te blijven slapen (!).
  2. Met het werk overleggen over je toestand en zorgvuldig afstemmen van draagkracht en draaglast.

Snelle actie is nu vereist, hoop dat het goed gaat lopen!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 16 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Psychosegevoeligheid

Lees ook