Main content

Vraag

Goedendag,

In 2018 ben ik gedwongen opgenomen geweest met een kraambedpsychose. Het herstel duurt lang en vooral door mijn concentratieproblemen heb ik moeite op mijn werk.

Sinds vorig jaar ben ik rustig aan het reïntegreren maar hierin loop ik nu vast. Ik heb last van een opgejaagd gevoel, angst, en soms totale blackouts. Sommige lichamelijke kwalen had ik ook voorafgaand aan mijn kraambedpsychose.

Bestaat er een kans op nog een psychose door de continue stress?

Ik was er altijd helemaal van overtuigd dat de kraambedpsychose veroorzaakt werd door hormonale problemen of iets met het immuunsysteem. Nu denk ik dat misschien stress een trigger is geweest.

Thuis heb ik mijn ritme en de rust om iets te doen in mijn tempo, maar dit lukt nu niet meer omdat al mijn energie naar de werkdagen gaat.

Het enige grote verschil ten opzichte van de dagen voor mijn psychose is dat ik toen heel energiek was en druk, en nu vooral moe. Wel draait mijn hoofd op volle toeren.

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Het kan zijn dat je in het begin zit van een recidief hypomane episode die je ook had in het kraambed. Je hebt waarschijnlijk een onderliggende stemmingsgevoeligheid en het beste kun je:

  1. Naar de huisarts om te kijken of dit de vroegsymptomen zijn van een stemmingsperiode (hypomanie), en of je tijdelijk iets ervoor kunt gebruiken. Het is vooral van belang om goed te blijven slapen (!).
  2. Met het werk overleggen over je toestand en zorgvuldig afstemmen van draagkracht en draaglast.

Snelle actie is nu vereist, hoop dat het goed gaat lopen!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 16 juli 2021
  • Deel deze pagina: