Main content

Vraag

Dag,

Ik ben onlangs overgegaan van 5 mg Seroxat in tabletvorm naar de suspensie 6 mg.

Ik ben erg gevoelig voor bijwerkingen en merk een duidelijke verslechtering van mijn klachten: meer angst, meer wanhoop.

Ik ga ervan uit dat dit door de verhoging en verandering van toedieningsvorm komt. Mijn behandelaar betwijfelt of 1 mg het verschil maakt, wel ziet ze een mogelijk gevolg van suspensie in plaats van tablet.

Hoe zien jullie dit? Kan ik toch last hebben van de dosisverhoging? Als het de bijwerkingen niet zijn kan ik mijn klachten helemaal niet plaatsen, en dat maakt me dan weer angstig.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste F.,

Dank voor je vraag.

Bij overzetten van tablet naar suspensie dient men rekening te houden dat bij de suspensie het vrijkomen van de actieve stof afhankelijk is van de zuurgraad van de maag. Ook kunnen er verschillen zijn tussen tablet en vloeibaar in de biologische beschikbaarheid van het middel.

Met andere woorden: je zou kunnen bespreken met de arts om de dosis aan te passen aan het niveau van bijwerkingen en niet strikt kijken naar de dosis, omdat er andere onderliggende factoren kunnen spelen...

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 30 mei 2021
  • Deel deze pagina: