Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Zijn mijn klachten onttrekkingsverschijnselen en hoelang kan dit duren?

Vraag

Het afgelopen half jaar heb ik in verband met een depressie twee verschillende soorten antidepressiva gebruikt. Eerst nortriptyline, na vijf maanden ben ik gestopt vanwege onvoldoende werking. Toen ben ik overgestapt op mirtazapine 15 mg.

Vanwege ernstige bijwerkingen ben ik in overleg met de huisarts na ongeveer vier weken gestopt. Ik heb niet afgebouwd, dit was volgens de huisarts niet nodig.

In het begin had ik geen last van onttrekkingsverschijnselen maar na twee weken kreeg ik erg veel last van angst (nooit eerder gehad), misselijkheid en problemen met slapen.

Zijn dit onttrekkingsverschijnselen en hoelang kan dit nog duren?

Ik wil wel naar de huisarts maar ben bang dat er weer medicatie wordt voorgeschreven terwijl ik er juist vanaf wil.

Moet ik volhouden? Ik ben ook bang dat ik dit niet lang vol kan houden. Ik heb het gevoel ‘gek’ te worden.

Zijn er middelen die geen kwaad kunnen en die de verschijnselen kunnen verminderen?

Alvast bedankt voor je reactie.

Antwoord

Beste Anoniem,

De klachten die je nu hebt zijn vrijwel zeker onttrekkingsverschijnselen als gevolg van het in één keer stoppen met mirtazapine. Dat was voor jou duidelijk veel te snel. In richtlijnen en bijsluiters wordt in één keer stoppen met antidepressiva afgeraden en wordt geadviseerd om die geleidelijk af te bouwen.

Dat je niet wilt dat er weer medicatie wordt voorgeschreven begrijp ik. Maar ik raad je in dit geval toch aan om zo snel mogelijk weer een lage dosering mirtazapine te gaan gebruiken. Een dosis van bijvoorbeeld 5 mg kan al hoog genoeg zijn om snel iets aan je huidige klachten (die dus vrijwel zeker onttrekkingsverschijnselen zijn) te doen. Als het goed is zullen die door het innemen van die lage dosis binnen een paar dagen voor het grootste deel weer verdwijnen en na een tijdje hopelijk helemaal.

Als je klachten door het innemen van die lage dosis inderdaad snel minder worden dan weet je zeker dat het onttrekkingsverschijnselen waren, en dat er geen sprake was van de terugkeer van een depressie. Blijf een tijdje op die lage dosis tot je je weer voldoende hersteld voelt om aan een nieuwe afbouwpoging te beginnen. We noemen dit stabilisatie. Je huisarts kan je hiervoor een zogenaamde stabilisatiestrip voor 28 dagen voorschrijven.

Bij een nieuwe poging ga je niet in één keer stoppen, want dat zal vrijwel zeker tot nieuwe klachten leiden. Om die te voorkomen moet je geleidelijk afbouwen. Met alleen de standaarddoseringen die de apotheker levert is het voor je huisarts heel moeilijk om je hierbij goed te helpen en te begeleiden. Met behulp van afbouwmedicatie – taperingstrips, stabilisatiestrips – is dat geen probleem omdat je huisarts deze medicatie eenvoudig kan voorschrijven en ook aanpassen wanneer blijkt dat dat nodig is.

Bij iedere taperingstrip en stabilisatiestrip zit een zelfmonitoringformulier. Dat formulier is gemaakt om te kunnen zien of de afbouw/stabilisatie naar wens gaat, of dat aanpassing nodig is omdat de afbouw toch nog te snel gaat. Ik raad je aan om dit formulier te gebruiken en om dat één keer per dag in te vullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Door dit te doen help je zowel jezelf als je huisarts om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Bespreek dit antwoord met je huisarts, dan hoop ik dat dat je zal helpen om snel iets aan je huidige klachten te kunnen doen. En om daarna op een veilige manier en zonder veel problemen helemaal met je mirtazapine te kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 10 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Depressie
Medicatie

Lees ook