Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Komen de positieve gevoelens pas terug na afbouw van medicatie?

Vraag

Beste Ralph,

Vanwege een depressie neem ik sertraline. Ook neem ik nog Seroquel.

Mijn depressieve gevoelens zijn wel beter maar ik vroeg me af of de positieve gevoelens hierdoor ook onderdrukt worden.

Komen mijn positieve gevoelens weer terug of pas als ik gestopt ben met de medicatie?

Bedankt.

Antwoord

Beste X.,

Psychofarmaca hebben vooral effect op negatieve emoties als angst, somberheid, verwardheid. Daarnaast kunnen ze ook wel een emotionele demping geven. Dat is in een acute fase nuttig, maar kan als de rust is weergekeerd op den duur ook als hinderlijk worden ervaren.

Overigens duurt het herstel van een depressie best lang, dus ook als de meest heftige fase achter de rug is, kunnen er nog restverschijnselen zijn die langer nodig hebben om te herstellen. Daarom worden medicijnen pas geruime tijd (maanden) na herstel geleidelijk weer afgebouwd.

Als er sprake was van emotionele demping door medicatie, dan komen alle emoties weer terug na het afbouwen daarvan. Bij sommige mensen is het nodig of wenselijk dat medicijnen preventief worden voortgezet. Dan zoek je naar een zo laag mogelijke werkzame dosering.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Medicatie

Lees ook