Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Komt het voor dat iemand verkeerd gediagnosticeerd is?

Vraag

Hallo meneer van Os,

Ik ben nu zo’n 25 jaar gediagnosticeerd psychosegevoelig, maar ik merk dat ik onbewust nog steeds verzet heb tegen de diagnose. Ik herinner me dat ik destijds (op verschillende gelegenheden) het gevoel had dat toegediende drugs mijn psychoses hebben veroorzaakt. Ik kan me namelijk herinneren wat er gebeurd is. Bijvoorbeeld: ik kreeg na het eten van een pizza de ‘beestjes onder de huid’-ervaring. Natuurlijk wordt dat als paranoia gezien door de diagnostica. Hoe dan ook, komt het weleens voor dat iemand psychiatrisch gediagnosticeerd is maar helemaal niet ziek blijkt?

Dank u.

Antwoord

Ik zeg altijd het volgende: kijk niet naar de diagnose – dat is slechts een woord. Patiënten in de psychiatrie zijn het vaak niet eens met de diagnose. Dat komt omdat de diagnose wordt beleefd als een soort sticker, een label, dat verder niet zoveel zegt behalve “we vinden je ziek”.

Het is beter om naar jezelf te kijken en je af te vragen: (i) Wat zijn mijn doelen; (ii) Wat is mijn kwetsbaarheid en wat is mijn kracht? (iii) Wat heb ik nodig om mijn doelen te bereiken? Laat de diagnose bij de professional, en kijk naar jezelf, probeer je leven te leven. Kijk naar je kwetsbaarheid als die je leven in de war dreigt te sturen, probeer die kwetsbaarheid te leren kennen en probeer de kwetsbaarheid te compenseren met kracht. Zoiets – we hebben allemaal kwetsbaarheden die we onder ogen kunnen proberen te zien. Soms kunnen we een professional uit de GGZ daar bij gebruiken. Wees creatief!

Beantwoord door: Jim van Os op 22 september 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook