Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

(kraambed)psychose oorzaak en/of gevolg?

Vraag

Hallo, in 2018 ben ik bevallen van een gezonde zoon. Ondanks een fijne zwangerschap en vlotte bevalling is het toch flink fout gegaan en ben ik na vier dagen opgenomen door een postpartum psychose.
De opname die volgde zonder mijn kind was zeer traumatisch en had veel impact mij en mijn naasten had. Normaal als je een ziekte hebt krijg je onderzoeken en wordt er uitleg gegeven wat je hebt en wat ze hieraan kunnen doen. Helaas veel verder dan de mededeling postpartum psychose kwamen we niet en de psychiater in opleiding had eigenlijk geen tijd om ons te woord te staan. Vanuit de opname is de pop-poli ingeschakeld, later EMDR geadviseerd en omdat niet werkte na 14 maanden dagtherapie…. Al vanaf de eerste avond na mijn psychose niet het gevoel dat ze ervaring hadden met (kraam)vrouwen die een postpartum psychose hebben gehad.

Nu 17 maanden verder ben ik nog steeds aan het vechten om de oude te worden en ben ik aan het zoeken naar de juiste zorg… wellicht heeft het gewoon tijd nodig maar alles onbeantwoorde vragen blijven knagen.

Graag zou ik willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, wat ik gevonden heb is dat na een bevalling in sommige gevallen het immuunsysteem niet helemaal goed reset, maar vooral welke impact heeft het op de hersenen. Mijn geheugen en concentratie zijn erg slecht en het lijkt alsof mijn hoofd zo vol zit dat er geen informatie binnen komt.

Momenteel heb ik wel wat handigheidjes aangeleerd waardoor ik prima voor mezelf en onze zoon kan zorgen maar zou graag weer (zo snel mogelijk) volledig willen meedraaien in de maatschappij. Momenteel vind ik dat nog erg moeilijk en vermoeiend doordat een normaal gesprek voeren soms lastig is, ik kan niet altijd op de woorden komen en een gesprek volgen is soms lastig.

Door meer inzicht te krijgen in wat het met het brein doet hoop ik te kunnen begrijpen waarom ik nog tegen dingen aanloop, die normaal altijd vanzelf gingen. Het is voor mij al moeilijk te begrijpen waarom ik zo’n slechte concentratie en geheugen heb, dus als ik het al niet begrijp hoe kan ik het dan aan mijn omgeving uitleggen?

Heb zelf al lang gezocht naar informatie over in welke hersendeel een psychose actief is, waardoor klachten mogelijk logisch te verklaren zijn maar kan het niet vinden en ook de specialisten in het ziekenhuis lijken dit niet te weten. Verder heb ik geen verleden met psychische klachten of aandoeningen en komt ook niet voor in de familie.

Zou het zo fijn vinden om te begrijpen waarom bepaalde klachten een gevolg van de psychose zijn!

Heel veel liefs

Antwoord

Hey, wat goed dat je weer zo ver bent opgekrabbeld al! En je zult zien dat het langzaam beter zal gaan.

Probleem is dat de wetenschap rond het fenomeen psychose, en de relatie tussen psychose en brein nog maar zeer zwak is. Ook is de relatie tussen immuunsysteem, brein en psychose vol met hypothesen en theorieën (‘het ontstoken brein’) – maar nog geen hard bewijs.

Met andere woorden: we weten niet precies welke processen in het brein samengaan met de beleving van psychose – ook al wordt er van alles geroepen in de media. De relatie tussen psyche en brein is gewoon zeer ingewikkeld.

Maar wees hierom niet teleurgesteld! De relatie tussen brein en bewustzijn is gewoon nog onbegrepen – daar kunnen jij noch de psychiaters iets aan doen – het is gewoon nog een raadsel, net zoals bijvoorbeeld het universum.

Wat we wel weten is dit:

1. Ieder mens is psychosegevoelig op basis van een mix van genetische en omgevingsrisicofactoren, alleen de een meer dan ander.

2. De psychosegevoeligheid bij mensen blijft meestal verborgen, maar kan soms onder extreme omstandigheden zich gaan manifesteren in de vorm van een psychotische episode, zoals jij hebt gehad.

3. De geboorte van een kind is een dergelijke extreme omstandigheid, omdat het gepaard gaat met zowel enorme psychologische als lichamelijke veranderingen.

4. Als mensen uit de psychose komen is de concentratie vaak niet 100%. Omdat de concentratie slecht is LIJKT het geheugen ook heel zwak, maar dat komt door de verstoorde concentratie: als je dingen niet registreert kun je ze ook niet onthouden want ze komen niet eens in het geheugen terecht vanwege de slechte concentratie.

Met andere woorden: je geheugen is waarschijnlijk prima, maar je concentratie is gestoord.

5. Ook al weten we niet wat er zich precies in het brein afspeelt bij een psychose, weten we wel wat je moet doen om je brein weer op orde te krijgen, en dat is gelukkig niet heel moeilijk:

1. Voldoende sporten
2. Meditatie of Mindfulness
3. Gezond eten
4. Zeer regelmatig leven
5. Voldoende slaap
6. Voldoende sociale contacten

Als je dit consequent volhoudt een jaartje zul je zien dat de concentratie langzaam beter wordt….

Beter worden van psychosegevoeligheid is een kwestie van jezelf leren reguleren.

En je concentratie is misschien niet meer 100% – maar we veranderen ook met de tijd. Mijn concentratie en geheugen zijn nog maar een fractie van wat het was toen ik 16 was. Maar toch kan ik functioneren – ik heb er gewoon mee te leven dat ik ouder ben.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 20 februari 2020

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
kraambedpsychose
Psychosegevoeligheid

Lees ook