Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb je na psychose cognitieve symptomen?

Vraag

Ik heb de diagnose PSS gehad (ik noem het geen schizofrenie meer).

Ik heb zoveel vragen in mijn hoofd die mijn psychiater of psycholoog niet kunnen vertellen want ze zeggen bij iedereen is het weer anders.

Mijn vraag is: heeft iedereen die PSS heeft last van afnemend denkvermogen? Ik ben namelijk snel afgeleid en dwaal snel af maar heb geen last met dingen vergeten.

Overal op het internet staan cognitieve symptomen en ik redeneer dat als: dit moet je hebben om de diagnose te krijgen. Bij mijn diagnose is nooit gekeken naar de cognitive symptomen alleen maar naar mijn functioneren en psychose.

Antwoord

Cognitieve symptomen hebben meestal te maken met aandacht en concentratie, en die zijn bij vrijwel alle psychische aandoeningen verstoord. Denk aan depressie, psychose, ADHD, PTSS etc: allemaal gaan ze vaak gepaard met aandacht en concentratiestoornissen – dus ‘cognitieve’ symptomen.

Het is niet handig om te denken in termen van iets “moeten hebben” om een diagnose te krijgen van het een of het ander.

In de praktijk loopt alles door elkaar heen en heeft iedereen inderdaad zijn eigen unieke mix van symptomen.

Het probleem is dat we op veel vragen in de psychiatrie simpelweg geen antwoord hebben omdat er nog niet zoveel duidelijk is.

Beter om te proberen accepteren dat we nou een maal niet alles kunnen begrijpen en je focussen op het dagelijks leven….

Succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 april 2018

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook