Main content

Vraag

Kan het zijn dat vrouwen met een bipolaire stoornis in de overgang meer last krijgen van de overgang?  Of dat de bipolaire stoornis verergert?

Antwoord

Ja, hoewel er niet zoveel onderzoek naar is (er is meer geschreven over depressies rond de overgang), heb ik in de afgelopen jaren veel vrouwen gesproken die rond de overgang (menopauze) voor het eerst bipolaire stemmingsklachten kregen, of dat bestaande klachten toenamen.

Andersom weet ik niet of vrouwen met een al bestaande bipolaire stemmingsstoornis meer overgangsklachten hebben dan vrouwen die geen bipolaire stoornis hebben.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 februari 2018
  • Deel deze pagina: