Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Kun je een psychose voor zijn?

Vraag

Hallo Dirk,

Ik val gelijk met de deur in huis. Kun je een psychose voor zijn?

Ik merk aan mezelf dat de spreekwoordelijke druppel om de hoek loert.

 

Antwoord

Beste A,

Een psychose voorkomen is voor iedereen weer anders. De ene keer lukt het de andere keer niet. Veel mensen gebruiken daarvoor medicatie. Steun zoeken bij anderen. Anderen isoleren zich tijdelijk. Veel schrijven, proberen betekenis te zoeken, maar ook weer niet teveel daarmee bezig zijn.

Lichaamsbeweging kan erg belangrijk zijn. In een rustige omgeving, op vakantie. Zorgen dat je goed slaapt (wat soms onmogelijk lijkt). Als medicatie behoeft dat beslist niet altijd een neurolepticum te zijn. Benzo’s in wat hogere doseringen kunnen een tijdje heel erg behulpzaam zijn, bijvoorbeeld bij het slapen. Promethazine ook.

In Open Dialogue proberen we iemand met psychosegevoeligheid in gesprek te brengen met zijn sociale netwerk, en samen te zoeken naar betekenis. En het gaat dan er vooral om dat je met elkaar erover praat. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Respectvol naar elkaar toe zijn is dan wel belangrijk.

Het is een persoonlijke zoektocht.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook