Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je vanuit angst of angstaanval in een psychose schieten?

Vraag

Ik ervaar op het moment veel angst in de supermarkt, stad, en op straat. Ik heb ervaring met psychosen en ik vroeg me af of je vanuit angst of angstaanval in een psychose kunt schieten.

Antwoord

Dank voor je vraag….

Angst in het kader van pleinvrees-achtige omstandigheden kan op zichzelf bestaan zonder het risico op een nieuwe psychose in de hand te werken. Het kan ‘apart’ bestaan van de psychosegevoeligheid.

Het kan ook dat de angst die je voelt voortkomt uit de psychosegevoeligheid zelf, maar dan zou ik meer informatie moeten hebben. Lijkt de angst op de tijd dat je last had van psychose? Voelt het verwant? Heeft het iets te maken bijvoorbeeld paranoia of iets dat lijkt of psychose? Is er iets veranderd in de medicatie (als je die nog gebruikt…).

In ieder geval is het belangrijk te beseffen dat, als je ooit een psychose hebt gehad, niet iedere mentale oprisping meteen weer met de psychosegevoeligheid te maken hoeft te hebben. Angst kan ook gewoon angst zijn…

Als je twijfelt is het altijd goed om iets meer informatie te geven….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 6 december 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
Psychosegevoeligheid

Lees ook