Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Hoe ga jij om met je kwetsbaarheden betreffende psychose en angst?

Vraag

Beste Tim,

Al jaren worstel ik met mijn kwetsbaarheid voor psychosen.

Ik ben nu stabiel maar hou nog steeds last van faalangst. Op mijn werk ben ik bang fouten te maken en dat belemmert mij erg. Heb jij hier ook ervaring mee? Zo ja, heb jij dan tips?

Alvast dank voor je antwoord.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hi B.,

Bedankt voor je mail en vraag. Ik heb daar zeker ervaring mee, de angst om überhaupt dingen te ondernemen. Stukje perfectionisme ook. Als ik niks doe dan gebeurt er ook niks, en daar heb ik dan grip op. Eindeloze to do lijstjes. Gebrek aan vertrouwen.

Juist die angst werkt het ook in de hand. Als een vicieuze cirkel. Wat wil die angst jou vertellen? Ik geloof dat er iets onderzit namelijk. Als je daar nieuwsgierig naar blijft, en stap voor stap je dingetjes blijft doen en daarmee ook de ruimte voelt en krijgt om ‘fouten’ te maken, dan ben je al een heel eind.

Je intuïtie weet het wel, maak die beslissing, sta erachter en ga verder. Zonder overal grip op te willen krijgen. Misschien kun je je werkomgeving inlichten, hoe die angst je belemmert en wat zij daar eventueel in kunnen betekenen. Open kaart is het beste denk ik. Mocht dit niet kunnen of gewaardeerd worden, dan is het maar de vraag of je huidige werkgever wel de juiste is.

Hoe kijk je zelf naar je kwetsbaarheid voor psychosen? Wat voor betekenis zou je hieruit kunnen halen of hieraan geven? Wat is bijvoorbeeld de kern van die psychose geweest? Allemaal onderzoekende vragen waar je wellicht geen antwoord op hebt, maar die wel helpend kunnen zijn om een opbouwende mindset te creëren. Geen problemen, maar mogelijkheden. Hoe ontrafel je de onderliggende boodschap binnen alles wat je meemaakt?

Ik hoop dat je hier iets mee kan, succes! En mocht je nog wat willen delen, voel je vrij om te contacten.

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Tim Knoote op 27 september 2021

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Psychosegevoeligheid

Lees ook