Main content

Vraag

Ik ben opgenomen in een kliniek met 15 mg oxycodon, 40 mg fluoxetine en 10 mg diazepam (diazepam slikte ik al 7 jaar).

Ik heb alles afgebouwd in 10 weken tijd, en dat ging goed tot ik in twee weken van 5 mg diazepam naar 0 moest. Ik heb dit drie weken volgehouden en ben, toen ik uiteindelijk aangaf dat ik mijn medicatie terug wilde, weggestuurd zonder medicatie.

Inmiddels ben ik dus weer thuis, maar kom ik ook met 5 mg diazepam niet meer tot rust.

Wat zou u adviseren?

Antwoord

Beste M.,

Ik begrijp dat je twee weken nadat je je diazepam van 5 mg naar 0 hebt afgebouwd klachten hebt gekregen, waarna je gevraagd hebt of je je medicatie weer kon krijgen. Je hebt echter eerder ook oxycodon en fluoxetine gebruikt en je schrijft dat je al die medicatie in 10 weken hebt afgebouwd.

Ik acht de kans zeer groot dat je nu last hebt van onttrekkingsverschijnselen, de vraag hierbij is of die alleen komen van (te snel) stoppen met diazepam of ook van het stoppen met oxycodon en/of fluoxetine.

Normaal gesproken is het opnieuw gaan gebruiken van het middel dat onttrekkingsverschijnselen veroorzaakt voldoende om snel iets aan de klachten te doen. De diazepam die je nu gebruikt heeft dat effect voor jou (nog?) niet. Opnieuw gaan gebruiken van oxycodon en/of fluoxetine kan misschien helpen om iets aan je klachten te doen, een lage dosering kan daarvoor misschien al genoeg zijn. Dat is een kwestie van voorzichtig uitproberen samen met en onder begeleiding van je behandelaar, waarbij je moet afwachten of dat effect zal hebben.

Als dit helpt dan weet je dat je nu te maken hebt met onttrekkingsverschijnselen en dat je die bij een nieuwe afbouwpoging zoveel mogelijk kunt proberen te voorkomen door dat heel geleidelijk te doen. Met standaardmedicatie lukt dat niet, maar met afbouwmedicatie (taperingstrips) kan dat wel.

Als je meer dan één medicijn wilt gaan afbouwen is het verder verstandig om dat één voor één te doen en niet tegelijk. Dat kost misschien meer tijd maar je verkleint zo de kans op problemen zoals je die nu hebt.

Al met al blijft het zoeken naar een goede oplossing een kwestie van voorzichtig en verantwoord uitproberen, in goed overleg met en onder begeleiding van je behandelaar.

Ik hoop dat dit antwoord je zal helpen om snel iets aan je huidige klachten te kunnen doen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 16 september 2020
  • Deel deze pagina: