Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Het afbouwen van 25 mg amitriptyline naar 0 mg wil maar niet lukken. Ik krijg het helaas echt niet voor elkaar om de taperingstrip vergoed te krijgen bij VGZ. En het zelf betalen lukt gewoon echt niet.

Ik heb nu 3x een poging gedaan. Ooit 200 mg gebruikt. Tot 50 mg geen last. Bij 25 mg lichte hoofdpijn. Als dit wegtrekt en ik neem de volgende stap naar 0 mg, dan wordt de hoofdpijn zo ondraagbaar dat ik 24/7 met mijn hoofd tegen de muur wil rammen, zoveel hoofdpijn. Ik kan dan helemaal niets meer. Het wat meer down zijn is prima te doen. De andere verschijnselen ook. Maar de hoofdpijn is echt ondraaglijk.

Toch wil ik echt afbouwen. Ik zit nu weer op de 37.5 mg. (Ik breek inmiddels de gereguleerde afgifte toch echt door de helft, want de stappen zijn simpelweg te groot). Over 4 weken weer 25 mg. En dan komt weer de stap die al 3x is misgegaan. Geen enkele pijnstiller helpt bij die hoofdpijn. Ik ben zelf migraine patiënt en weet wat hoofdpijn is, maar dit is echt niet te doen. Waar kan ik nu nog naar kijken qua afbouw, zodat het misschien nu wel gaat lukken?

Is dit bekend, bij afbouw zo’n hoofdpijn?

Mijn psychiater staat wel achter afbouw, maar omdat het nu 3x niet lukte bij mindering van 25 mg door die vreselijke hoofdpijn, willen ze dat ik het dan maar door blijf gebruiken, omdat de hoofdpijn ondraaglijk is. Maar het moet toch kunnen? Ik heb dit medicijn gekregen voor depressie, niet voor hoofdpijn. Nu mijn 4e keer zal ik dus zelf gaan afbouwen. Vragen om 10 mg tabletten zal dus niet meer gaan. Tapering ook niet.

Zelf de medicatie vijlen dan maar? Of is het echt onmogelijk en moet ik mijn hele leven 25 mg blijven slikken omdat, er onhoudbare hoofdpijn ontstaat?

Mijn psychiater zegt geen andere optie meer te zien.

 

Antwoord

Wat een ellende - en ja de hoofdpijn kan samenhangen met afbouwen.

Wat je kunt doen:

1. Waarom kun je niet een recept vragen voor tabletten van 10mg en daarmee proberen verder te komen - in ieder geval 1 stap van 25 naar 20 en dan eventueel later naar 10? Kan toch gewoon? Of zie ik dat verkeerd?

2. Je kunt je zorgverzekeraar schrijven, ondersteund door je huisarts of met hulp van de Vereniging Afbouwmedicatie om een "coulance-regeling" om afbouwstrip vergoed te krijgen. Zal ik ook graag ondersteunen als je wil. Wie is je zorgverzekeraar?

3. Je kunt een crowdfunding doen om andere mensen vragen om steun om de afbouwstrip vergoed te krijgen - is niet veel geld, heb je misschien zo bij elkaar en is ook goede stunt om verzekeraars zover te krijgen dat ze gaan vergoeden! "Naming and Shaming" kan helpen.

Zoiets?

Let me know.

Groet Jim

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie afbouwen:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 32
Beantwoord door: Jim van Os op 23 maart 2020
  • Deel deze pagina: