Main content

Vraag

Goedendag,

Ik gebruik nu twee jaar venlafaxine vanwege angstaanvallen. Deze angstaanvallen zijn ontstaan als reactie op tinnitus.

Bij mijn hoogste dosis (112.5) had ik regelmatig last van hartkloppingen. Ik heb met behulp van taperingstrips afgebouwd naar 37.5. Dit ging een tijdje goed maar sinds de tinnitus weer erger is, ben ik weer onrustiger.

Ik heb geen psychiater momenteel en mijn huisarts is niet zo op de hoogte van medicatie heb ik het idee.

Kan deze lage dosering wel voldoende werken?

Als ik weer moet verhogen zal ik dan weer last krijgen van bijwerkingen?

Ik hoop dat u mij met deze vraag kunt helpen.

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Ik snap je vraag, maar zoals ook op de website staat kunnen we via PsychoseNet geen persoonlijke behandeladviezen geven. Daarvoor moet je iemand toch zelf hebben onderzocht en het hele verhaal kennen.

In het algemeen kan ik wel stellen dat de gevoeligheid voor medicatie per persoon erg kan verschillen. Soms werkt een lagere dosis dan wordt aanbevolen ook goed, dat moet blijken uit de persoonlijke ervaring van iemand.

Overigens is het antidepressivum venlafaxine (of andere antidepressiva) niet werkzaam tegen tinnitus; dat kan zelfs een bijwerking van dergelijke middelen zijn. Soms kan door vermindering van de angst, door het antidepressivum, de last die tinnitus veroorzaakt wel wat afnemen.

Misschien moet je nog eens advies vragen aan een audiologisch centrum, of moet je eens een tijdje helemaal geen medicatie gebruiken en via taperingstrips afbouwen. Maar dat kan ik zoals gezegd niet goed beoordelen.

Vriendelijke groet,

Ralph kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 maart 2021
  • Deel deze pagina: