Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Wat is er bekend over de combinatie van lamotrigine en venlafaxine?

Vraag

Beste Machteld,

Ik heb in het verleden manische en psychotische klachten gehad als gevolg van het gebruik van topiramaat.

Nu ben ik begonnen met lamotrigine 50 mg, en ik slik ook nog venlafaxine 75 mg.

Wat is er bekend over het combineren van deze middelen?

Soms slik ik ook oxazepam 12.5 mg; kan deze combinatie (ook) veilig?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Er zijn geen directe interacties bekend over de combinatie van lamotrigine en venlafaxine, waardoor deze in algemene zin samen gegeven kunnen worden. Voor het soms gelijktijdig gebruiken van oxazepam (12.5 mg) met deze medicijnen geldt dit ook.

Wel is het van belang om te beseffen dat de combinatie van medicijnen, met elk hun eigen bijwerkingen, soms wel een verhoogd risico kan geven op bijwerkingen. Bijvoorbeeld als je suf wordt van venlafaxine, kan oxazepam dit versterken, of als je duizelig wordt van lamotrigine, kan oxazepam dit ook versterken. Bij de combinatie van medicijnen kan de manier waarop het lichaam ze verwerkt net wat anders zijn, dan als ze alleen gegeven worden, dus vandaar dat alertheid op bijwerkingen en goede monitoring altijd van belang is.

Bespreek altijd goed met je zorgverlener de reden van combineren, en streef altijd naar zo min mogelijk verschillende medicijnen en naar de laagst mogelijke effectieve dosering. Laat je goed informeren over de bijwerkingen per medicijn, zodat je weet waar je op moet letten. En niet te vergeten, overweeg ook niet-medicamenteuze behandelopties. Daar zijn er ook veel van, en deze zijn soms behulpzamer dan of een goede aanvulling op medicatie.

Hartelijke groet,

Machteld

Beantwoord door: Machteld Marcelis op 8 juli 2024

Gerelateerd

Meer over

lamotrigine
Medicatie
venlafaxine

Lees ook