Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zijn de langetermijneffecten van (langdurig) antipsychoticagebruik?

Vraag

Beste Jim,

Onze zoon van eind twintig slikt 5 mg olanzapine.

Hij is ruim twee jaar stabiel. Hij heeft betaald, stressloos werk waar hij erg gewaardeerd wordt, en krijgt begeleiding via een extern bureau.

Van de bijwerkingen heeft hij geen last, dus in dat opzicht zou het fijn zijn wanneer hij het voor een langere periode zou slikken.

Maar is er iets bekend over bijwerkingen op langere termijn wat betreft de nieren of de lever?

En wat is wijsheid met betrekking tot afbouwen?

Antwoord

Beste moeder,

De meeste richtlijnen suggereren dat na een eerste psychose en twee jaar stabiel er ruimte ontstaat voor experimenteren met medicatieafbouw – maar hangt van een aantal factoren nog af, zoals hoe de psychose eruitzag, hoe ernstig, hoe kwetsbaar, in hoeverre hersteld, hoeveel inzicht in oorzaken, hoeveel weerbaarheid opgebouwd, en dat soort dingen. Zeker 30%-40% kan zonder – maar het is moeilijk te voorspellen wie dat zijn – dus het blijft een experiment.

De langtermijngevolgen zijn met name: risico op diabetes, gewichtstoename, bewegingsstoornissen en verhoging van de psychosegevoeligheid doordat het brein probeert te compenseren voor de medicatie met meer en/of minder gevoelige dopaminereceptoren.

Al met al weten we maar bitter weinig van de langetermijneffecten op het brein – maar bij apen resulteert het in vermindering van hersenverbindingen.

Hope this helps moeder!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 26 november 2020

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook