Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Ik heb last van opdringende gedachten, heeft u tips hoe hiermee om te gaan?

Vraag

Ik heb last van opdringende gedachten die ‘zeggen’ wat ik allemaal moet doen. Zo moet ik bijvoorbeeld van bepaalde dingen die ik dan ineens opmerk 9 foto’s maken, mezelf ontspannen als ik me wil inspannen en andersom, of mezelf niet te positief uitlaten over mijn opleiding.

Al weet ik dat het allemaal onzin is, zo voelt het niet en ik laat deze gedachten toch mijn handelen bepalen. Het betreft zowel triviale dingen als serieuze zaken.

Het is moeilijk om niet aan de gedachten toe te geven, om er niet naar te luisteren. Alles wat mij een beetje positief maakt, een beetje motivatie geeft, moet ik saboteren door negatieve gevoelens te creëren, zodat het mij niet helpt. Dit komt overeen met het feit dat als ik positieve dingen in mijn leven ervaar, het naar mijn gevoel iets te goed gaat. Dan heb ik de neiging om de boel te saboteren, zodat het helaas weer minder goed gaat.

Het is net alsof ik altijd eerst een beetje moet afzien, voordat ik ‘gelukkig’ mag zijn.

Heeft u tips om hiermee om te gaan?

Antwoord

Het mechanisme wat jij als gedachten beschrijft lijkt erg op wat ik tegenkom bij mensen die stemmen horen, waarbij de stemmen hen in de macht hebben.

Wellicht is het lezen over stemmen horen behulpzaam:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Ik denk dat psychotherapie behulpzaam zou kunnen zijn: onderzoeken wat dit allemaal betekent.
Misschien is het lezen over Voice Dialogue ook een optie. Dat je leert beschouwen en niet moet doen wat in je opkomt. Onderzoeken wat de betekenis is van dit deel wat moet saboteren. Maar mindfulness beoefenen is ook zinvol.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Dirk Corstens op 12 september 2021

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang

Lees ook