Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe pak ik na een opname mijn leven weer op?

Vraag

Eind oktober 2016 heb ik een manie gehad met psychotische elementen. Ben dan 5 maanden opgenomen geweest met als verdict ‘manie in het kader van een bipolaire stoornis, type 1. Nu ben ik een maand terug thuis en ik voel mij niet slecht, maar ik kamp met een enorme geremdheid en onzekerheid om dingen te ondernemen. Zelfs alleen naar de winkel gaan is een echte opgave. Het is niet dat ik geen energie heb, maar ik durf precies weinig… Ik weet niet goed vanwaar dit komt. Ik heb sociale contacten, maar die komen me thuis bezoeken. Echt op stap gaan, nee dat durf ik niet. Terwijl ik vroeger vaak ging stappen en dansen. Ik was iemand met zelfvertrouwen en assertiviteit, waar nu niets van over schiet. Geef ik het gewoon tijd?

Ik wil de oude terug zijn. Mijn psychiater zegt dat het waarschijnlijk een weerbots is van de heftige periode, maar ikzelf vind het toch tijd voor progressie na een half jaar…

Kan jij mij wat advies geven / tips?

Antwoord

Hey M,

Wat een indrukwekkend verhaal, wat goed dat je bezig bent er uit te worstelen. Chapeau!

Je voelt je zoals je je voelt omdat je bezig bent met het proces van herstel – en je lijkt je nu te bevinden in de fase van ‘de worsteling’. Zie onze animatie hierover (de vijf fasen van herstel): https://www.psychosenet.nl/herstel/animaties/

Herstel is het proces dat je jezelf letterlijk opnieuw moet uitvinden nadat alle vanzelfsprekendheid van je bestaan op ruwe wijze is weggevaagd: je blijkt iemand te zijn met een onderliggende kwetsbaarheid, die je een plek moet geven in een nieuwe identiteit en een nieuwe doelstelling in je leven: wie ben je, wat kan je, wat wil je doen om je leven zin te geven?

Om dit te bereiken moet je een nieuw verhaal maken over jezelf, en dat leren vertellen en accepteren, zonder schaamte, zonder verhulling.

Het antwoord op de bovenstaande vragen vinden is een proces waar je de hulp van een ervaringswerker nodig hebt: iemand die zelf dit proces heeft doorlopen en de laatste fase van het herstelproces heeft bereikt: de fase van ‘leven voorbij je gevoeligheid‘. Vraag je behandelaar of je kunt aansluiten bij een herstelwerkgroep met andere jonge mensen die hetzelfde hebben doorgemaakt, onder leiding van een of meer ervaringswerkers.

Wat ook een rol kan spelen is de medicatie, met name de abilify. Antipsychotica kunnen je afvlakken en het initiatief verminderen, zodat je minder dingen onderneemt….spreek hier met je behandelaar over, wellicht kan de abilify afgebouwd worden.

Heel veel succes!!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Hulp & Herstel

Lees ook