Main content

Vraag

Geachte heer Kupka,

Onlangs is er bij mij een te snel werkende schildklier vastgesteld. Het is niet ernstig, maar volgens de internist komt het door het lithium dat ik neem.

Kan dit kloppen?

Als ik het lithium wil afbouwen zodat mijn schildklier weer normaal functioneert, kunt u dan een alternatief geven? Ik neem naast lithium ook carbamazepine en aripiprazol.

Met vriendelijke groet,

E.

Antwoord

Beste E.,

Inderdaad kan lithium ook gepaard gaan met een lichte hyperthyreoïdie, hoewel het vaker voorkomt dat de schildklier juist wat trager gaat werken (hypothyreoïdie).

Het kan overigens ook andere oorzaken hebben, zoals antistoffen tegen de schildklier. Dat is, neem ik aan, door de internist onderzocht.

Of je lithium moet afbouwen kan ik niet beoordelen. Carbamazepine en aripiprazol hebben deels dezelfde werking als lithium, dus misschien is het wel voldoende als het lithium heel geleidelijk (!) wordt verminderd en die andere twee middelen het overnemen. Maar ik kan dat dus in jouw specifieke geval niet beoordelen. Leg het voor aan de psychiater.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 april 2021
  • Deel deze pagina: