Main content

Vraag

Ik heb een bipolaire stemmingsstoornis en gebruik lithium. Is lithium het beste medicijn voor deze stoornis?

Ik heb last van oorsuizen en heb het idee dat dat komt door de lithium.

Is dit mogelijk en zijn er misschien alternatieven?

 

Antwoord

Beste S.,

Voor veel mensen met een bipolaire stemmingsstoornis is lithium een goed medicijn dat de kans op een ernstige terugval in manie of depressie sterk verkleint. Of dat bij jou ook het geval zal zijn weet je pas na een tijdje.

Oorsuizen is niet een bekende bijwerking van lithium en kan vele oorzaken hebben. Als er een duidelijk verband in de tijd is tussen het starten van lithiumbehandeling en het beginnen van het oorsuizen, zou dat met lithium kunnen samenhangen.

Er zijn andere medicijnen bij bipolaire stoornis. Bespreek met je psychiater wat de voor- en nadelen zijn van deze middelen in vergelijking met lithium. Laat je goed informeren wat in jouw geval een verstandige keuze is, en hoelang nadat je met een medicijn bent begonnen je samen kijkt of het een gunstig effect heeft en of je het goed verdraagt. Het is soms wel een tijdje puzzelen om het passende medicijn te vinden.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 december 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: