Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het mogelijk dat lithiumgebruik leidt tot oorsuizen?

Vraag

Ik heb een bipolaire stemmingsstoornis en gebruik lithium. Is lithium het beste medicijn voor deze stoornis?

Ik heb last van oorsuizen en heb het idee dat dat komt door de lithium.

Is dit mogelijk en zijn er misschien alternatieven?

 

Antwoord

Beste S.,

Voor veel mensen met een bipolaire stemmingsstoornis is lithium een goed medicijn dat de kans op een ernstige terugval in manie of depressie sterk verkleint. Of dat bij jou ook het geval zal zijn weet je pas na een tijdje.

Oorsuizen is niet een bekende bijwerking van lithium en kan vele oorzaken hebben. Als er een duidelijk verband in de tijd is tussen het starten van lithiumbehandeling en het beginnen van het oorsuizen, zou dat met lithium kunnen samenhangen.

Er zijn andere medicijnen bij bipolaire stoornis. Bespreek met je psychiater wat de voor- en nadelen zijn van deze middelen in vergelijking met lithium. Laat je goed informeren wat in jouw geval een verstandige keuze is, en hoelang nadat je met een medicijn bent begonnen je samen kijkt of het een gunstig effect heeft en of je het goed verdraagt. Het is soms wel een tijdje puzzelen om het passende medicijn te vinden.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook