Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mag je olanzapine weigeren bij RM?

Vraag

Mag je antipsychotica weigeren? Kun je gedwongen worden om het wel in te nemen?

Mijn zoon is via een rechterlijke machtiging (RM) opgenomen i.v.m. psychose. Door de psychiater is duidelijk gesteld dat hij geen gevaar is voor anderen of voor zich zelf.

De doorslag voor de rechter was dat mijn zoon afspraken bij zijn behandelend internist voor HIV regelmatig niet na kwam, dus indirect wel “gevaar” voor zichzelf, en incoherent gedrag vertoonde, waar hij overigens zelf geen last van had. (ik wel…)

Het protocol is, zoals ik heb begrepen, dat bij psychose altijd antipsychotica wordt gegeven, in zijn geval olanzapine. Maar dat is nu het probleem: hij wil die medicatie niet!

Hij is nu 4 weken opgenomen en in week 2 begonnen met Olanzapine, (die hij een keer of 3 heeft ingenomen) en daarna de pillen stiekem weer uitspuugde.

Sinds 1 1/2 week is jij weer helemaal rustig en lijkt weer de oude, natuurlijk denkt de psychiater dat dit door de Olanzapine komt (die hij dus niet heeft ingenomen)

Er is nu overleg geweest over eventueel ontslag onder bepaalde voorwaarden, waaronder gebruik antipsychotica (!) Vanochtend is er bloed afgenomen om de Olanzapine spiegel te controleren en zal de “waarheid” boven water komen.

Eigenlijk komt mijn vraag er op neer of hij mag blijven weigeren, brengt dat zijn ontslag in gevaar? Zelf denk ik dat zijn psychisch welbevinden groot gevaar loopt door dit alles.

Hij heeft nergens last van en als je dan gedwongen wordt om medicatie te nemen om je vrijheid terug te krijgen….? Hij heeft inmiddels al wel veel vrijheden, hij mag gewoon naar buiten of verlof. We zijn dus ongerust over hoe het nu verder zal gaan.

Antwoord

Als hij nu weer zo goed als de oude is en hij met betrekking tot de HIV behandeling weer wils- en handelingsbekwaam wordt geacht, kan hij niet worden gedwongen de olanzapine te nemen, RM of niet. Zo simpel ligt het.

Vaak gaan mensen uit de psychose als ze worden opgenomen in een gestructureerde en steunende omgeving, ook zonder medicatie.

Dus hij KAN beter zijn geworden door de olanzapine, maar zeker is dit niet.

Ik vraag me af of er niet sprake was van een delier in het kader van HIV in plaats van een psychose.

Als er sprake was van een psychose, is de kans op een recidief kleiner als hij een tijdje olanzapine blijft nemen. Maar een wilsbekwaam persoon kan er voor kiezen om toch de olanzapine niet te nemen.

Hope this helps!

Beantwoord door: Jim van Os op 11 april 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine
rechterlijke machtiging

Lees ook