Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Manisch depressief in Canada

Vraag

Mijn zus in Canada heeft een zoon die is manisch depressief. Hij heeft en dat al jaren, maar nu is het heel ernstig. Hij wordt agressief en gemeen naar haar, hij lijkt door de duivel bezeten. Wat kun je doen?

Ze heeft inmiddels de politie gebeld. Afwachten wat er aan wordt gedaan. Ik wil graag weten wat in zo’n geval hier gedaan wordt.

Antwoord

Beste W,

Dat is een pijnlijke kwestie. Manische mensen kunnen inderdaad heel agressief en vijandig gedrag vertonen. Dat is weliswaar tijdelijk maar kan natuurlijk forse consequenties hebben.

Ook in Nederland moet de politie nogal eens tussenbeide komen. Die vragen dan of een psychiater van de crisisdienst de persoon in kwestie komt beoordelen en houden hem zolang vast. In ernstige gevallen, en als er met de patiënt geen redelijk overleg mogelijk is, wordt er dan een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis aangevraagd. Daar wordt de manie meestal met medicatie behandeld, waardoor het beeld binnen enkele weken tot rust komt. Na herstel kan er dan in alle redelijkheid een plan worden gemaakt hoe iets dergelijks in de toekomst voorkomen kan worden.

Hoe dit in Canada werkt weet ik eigenlijk niet, maar ik neem aan dat er iets vergelijkbaars gebeurt. Stad of platteland kan natuurlijk ook uitmaken in een land van een dergelijke uitgestrektheid.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook