Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe weet ik of ik manisch-depressief ben?

Vraag

Hoe weet ik of ik manisch depressief  ben of gewoon een normaal mens die soms gelukkig en soms ongelukkig is?

Antwoord

Beste A,

Een  goede vraag!
De definitie van een psychische aandoening/stoornis is dat iemand verschijnselen heeft die passen bij een bekende psychische stoornis, dat iemand daar echt zelf behoorlijk last van heeft, en dat het functioneren in werk/studie/sociaal er duidelijk door wordt verstoord, en vaak ook dat anderen die iemand goed kennen merken dat die niet in zijn gewone doen zit.

Psychische klachten komen bij iedereen af en toe voor, en ook onze gezonde emoties hebben heel veel variatie.

Als je het hebt over ‘manisch-depressief ‘, dan stel ik me voor dat iemand  soms enorm in de put zit en nergens meer zin in heeft, en af en toe juist overloopt van de energie, goede zin, en ideeën, en daarin niet te stuiten is. En dat dan zo dat dat echt problematisch wordt en anderen denken: wat is er met hem/haar aan de hand? ‘Soms gelukkig en soms ongelukkig’ is echt heel wat anders. Zeker jonge mensen (adolescenten, zeg maar tussen 12 en 20) kunnen behoorlijk wisselende stemmingen hebben. In de meeste gevallen heeft dat niets te maken met een bipolaire stemmingsstoornis (manisch-depressiviteit).

Pas als het hardnekkig wordt en je dagelijkse doen en laten erdoor verstoord dreigt te raken, moet je aan de bel trekken en een psycholoog of psychiater eens laten onderzoeken of er iets aan de hand is.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt (en veel anderen die zich dit vast ook wel eens afvragen).

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook