Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

‘manisch depressiviteit’ of ‘bipolaire stoornis’ ?

Vraag

Waarom noemen we manische-depressie ineens bipolair? Mijn moeder had het misschien en daarom moest ze de meest verschrikkelijke pillen slikken. Dat was nodig om haar te begrenzen. Maar wie was zij? Voor de pillen was ze lief, slim, empathisch. Na de pillen een zombie.

Waarom heet manische-depressie ineens bipolair?

Antwoord

Beste H,

De oude termen “manisch-depressiviteit” , ‘manisch-depressieve psychose” en in het Engels “manic-depressive illness” hadden een iets bredere betekenis dan wat we tegenwoordig “bipolaire stoornis” / “bipolar disorder” noemen.

In de oude term waren alle stemmingsstoornissen (ook depressies) inbegrepen. In de jaren ’70 en ’80 is er een scheiding gemaakt tussen (unipolaire) depressies en bipolaire stoornissen, en is ook de term ‘bipolaire stoornis’ standaard geworden. Wat betreft je moeder is het natuurlijk triest dat ze kennelijk veel last had van de (toenmalige) medicatie. Gelukkig hebben we tegenwoordig veel meer medicamenteuze behandelmogelijkheden, en worden die vaak ook in lagere doses gegeven.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook