Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Huisarts vermoedt manisch-depressiviteit bij mijn vriendin, wat kan ik doen?

Vraag

Goedendag,

Het gedrag van mijn vriendin veranderde drastisch toen de coronacrisis begon.

Ze verzamelde al haar spullen en wilde bij mij gaan wonen. Ze is altijd heel rustig en bedachtzaam maar de laatste tijd schiet ze alle kanten uit. Ze denkt dat anderen haar zien als een BN’er en dat de politie achter haar aanzit. Ook heeft ze rare aankopen gedaan. Er is nu contact met haar huisarts.

Ze is boos vanwege het feit dat er gesproken is over manisch-depressiviteit.

Ik ben gaan lezen, en ja… ik herken haar zeer zeker in die beschrijving. Maar wat kan ik doen? Ik weet niet of ze van plan is om te blijven praten met die mensen, en of ze eerlijk zal zijn want ze ontkent bijna alles…

Antwoord

Beste H.,

Ik kan natuurlijk niet beoordelen of je vriendin in een manische toestand gekomen is. Kennelijk vinden anderen die haar gesproken hebben dat wel.

Het moeilijke bij manie is dat degene die eraan lijdt op dat moment geen inzicht heeft in zijn/haar eigen afwijkende gemoedstoestand en gedrag. Dat levert veel discussie en soms conflicten op. Het is belangrijk om dat te voorkomen, maar dat lukt vaak niet helemaal.

Toch valt mij steeds weer op dat weinig manische mensen echt afhaken als je zegt wat je ervan vindt. Achteraf is hij/zij vaak dankbaar dat iemand hem/haar heeft teruggefloten.

Dus: laat tactvol blijken dat je je zorgen maakt, probeer escalaties (en onverstandige besluiten) te voorkomen, en wees niet teleurgesteld als dat toch niet lukt. Ga eventueel mee naar de (huis)arts om wat toelichting te geven. Dit is een bekend probleem, wat zich toch vaak weer oplost.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook